Într-o primă reacție la incidentul cu drona Pentagonului doborâtă de ruși deasupra Mării Negre, ambasadorul Moscovei la Washington, Anatoli Antonov, a declarat că autoritățile de la Kremlin consideră o „provocare” ce s-a întâmplat.
Marți, 14 martie 2023, un avion de luptă rusesc Su-27 a lovit o dronă militară americană MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre.
„Considerăm acest incident drept o provocare”, a precizat Antonov după ce a fost convocat la Departamentul de Stat al SUA.
Federația Rusă a transmis Statelor Unite să oprească „zborurile ostile”, după cum le-a numit Moscova, reacție apărută în urma incidentului dintre un avion de vânătoare Su-27 și o dronă militară MQ-9 Reaper, despre care Pentagonul susține că efectua un zbor de rutină deasupra Mării Negre. Mai mult de atât, Kremlinul transmite că va considera ţinte legitime echipamentele militare americane folosite în război de armata ucraineană.
În opinia Moscovei, Washingtonul își dorește escaladarea situaţiei până la punctul în care se va ajunge la „un conflict militar direct” între cele două forțe nucleare
Anatoli Antonov a declarat că dronele americanilor colectează informaţii care ulterior sunt transmise Ucrainei, iar Kievul le folosește pentru a lansa lovituri împotriva armatei ruse: „Suntem conştienţi de scopul pentru care sunt folosite astfel de vehicule fără pilot, de recunoaştere şi atac. Ce fac acestea la mii de kilometri de SUA? Răspunsul este evident: acestea colectează informaţii care sunt folosite ulterior de regimul de la Kiev pentru a ataca forţele noastre armate şi teritoriul nostru”.
„Să ne punem o întrebare retorică: dacă, de exemplu, o dronă rusă ar apărea în apropierea New Yorkului sau a oraşului San Francisco, care ar fi reacţia forţelor aeriene şi navale americane?! Sunt sigur că acţiunile armatei americane ar avea un caracter intransigent, nepermiţând o breşă în spaţiul său aerian sau maritim” – Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite
Mai departe, rușii transmit, prin vocea diplomatului detașat la Washington, că își doresc ca, pe viitor, „Statele Unite să se abţină de la alte speculaţii în spaţiul mediatic şi vor înceta să mai zboare în apropierea graniţelor ruseşti. Percepem orice acţiune în care se recurge la arme şi echipamente americane ca fiind vădit ostilă”.
Chiar dacă tonul afirmațiilor lui Anatoli Antonov este unul nu tocmai conciliant – „La urma urmei, este absolut clar: Statele Unite sunt cele care conduc situaţia spre o escaladare deliberată până la un conflict armat direct!” -, rușii spun că „este important” ca liniile de comunicare dintre cele puteri militare să rămână deschise. „Rusia nu caută confruntarea şi pledează pentru o cooperare pragmatică în interesul popoarelor din ţările noastre”, a conchis ambasadorul Antonov.
MQ-9 Reaper este o dronă de recunoaştere și atac dezvoltată de compania General Atomics Aeronautical Systems. Vine echipată cu un motor cu turbopropulsie, putând atinge viteze de peste 400 km/oră și are o autonomie de zbor de 24 de ore. Drona MQ-9 Reaper poate transporta rachete aer-sol, rachete aer-aer şi bombe ghidate cu laser, arată CNN.